Leiden - Wandelparken

Wandelparken

Parken en wandelstroken - binnen de vestingwallen

Meer informatie

De Burcht (1 ha.)
Tussen Oude en Nieuwe Rijn (rond 1200). Kunstmatig opgeworpen heuvel (motte) met verdedigingswerk. Wandelpaden op de heuvel en monumentale bomen binnen de ringmuur.
Van der Werfpark (1,5 ha.)
Tegenover de Steenschuur. Ontstaan na ontploffing van een kruitschip (1807), tot 1884 in gebruik als militair exercitieterrein. Park met cultuurgewassen en exoten. Standbeeld van burgemeester Van der Werf.

Parken en wandelstroken - op de vestingwallen (rondwandeling)

Meer informatie

Plantsoen en Plantage (3,3 ha.)
Aan de Zoeterwoudsesingel op voormalige verdedigingsgordel. Park in Engelse landschapsstijl uit 1836, gemeentelijk monument. Volière en fraai uitzicht op de singel. Wilhelminalinde (t.g.v. de geboorte van prinses Wilhelmina in 1900), met een smeedijzeren hek uit 1903. Bronzen beeld 'Moeder en kind' (Jan Wolkers) bij ingang Jan van Houtbrug-zijde. Door aanpassing van de heestervakken in 2003/2004 heeft het park nog meer landschappelijke uitstraling gekregen.
Groenesteeg, begraafplaats (1 ha.)
Langs Zijlsingel bij Kaarsenmakersstraat. De begraafplaats (niet meer in gebruik) dateert uit het begin van de 19e eeuw. Stinzebeplanting in het voorjaar. Open van zonsopgang tot zonsondergang.
www.begraafplaatsgroenesteeg.nl
Katoenpark (0,5 ha.)
Langs Zijlsingel nabij Oosterkerkstraat. Singelbeplanting (rijen kastanjes) en speeltuin.
Ankerpark (1,2 ha.)
Langs de Zijlsingel nabij Zijlpoort. Traditionele vestingwalvorm, singelbeplanting met dubbele rij kastanjes. Sport- en spelwerktuigen.
Begraafplaats Zijlpoort (1,2 ha.)
Langs de Herensingel. Begraafplaats, nog in gebruik, aangelegd in het begin van de 19e eeuw.
Blekerspark (0,7 ha.)
Langs de Herensingel. Park op het oude bolwerk met eikenbomen in blokverband en diverse speelwerktuigen.
Huigpark (2 ha.)
Langs de Maresingel. Voormalig opslagterrein van het Energiebedrijf, nu weer een groene vestingwal. O.a. speelweide.
Molen de Valk/Noorderplantsoen (0,6 ha.)
Langs de Rijnsburgersingel. Openbare groenstrook langs singel (fontein) met een standbeeld en een zonnewijzer.
Museum van Volkenkunde (2 ha.), tuin
Langs de Morssingel. Toegankelijk tijdens openingstijden van het museum. Geen entreegeld.
Park De Put (0,3 ha.)
Aan Galgewater, nabij Morspoort. Reconstructie van standerdmolen op achtkantig bastion. Lagere beplanting ivm windvang.
Rembrandtpark (3 delen, totaal 1,2 ha.)
Galgewater, Weddesteeg en langs Witte Singel. Parkje aan het water met hoofdzakelijk gazon, een carré van roodbloeiende kastanjes en een wandelpad langs het water. Schilderspleintje, ontwerp van kunstenaar Guus Bayards. Uitbeelding van atelier van Rembrandt. Funderingen van oud bolwerk als zitelement opgemetseld.
Langs de Witte Singel grote bomen, vasteplanten-borders en heesters.
Hortus Botanicus van de Universiteit Leiden (2 ha.)
Eeuwenoude Universitaire botanische tuin (1590) langs de Witte Singel. Veel bijzondere planten- en bomensoorten van over de gehele wereld, maar vooral uit Azië. Ook kwamen hier meer dan 400 jaar geleden de eerste tulpen (oorspronkelijk afkomstig uit Turkije) tot bloei. De Hortus is een museum dat dagelijks (in de winter op zaterdag dicht) tegen betaling te bezichtigen valt. Zie verder hoofdstuk Kunst en Cultuur onder Museum.
Sterrenwacht-tuin
Langs de Witte Singel, naast de Hortus. Tuin met stinzebeplanting, niet openbaar, hoort bij de Hortus. Boisotkade en Jan van Houtkade, talud (0,5 ha.) Talud langs Zoeterwoudsesingel. Gazon langs Boisotkade beplant met grote esdoorns en essen en langs Jan van Houtkade met kastanjes.

Parken en wandelstroken - buiten de vestingwallen (alfabetisch)

Meer informatie

Bos van Bosman (2,5 ha.)
Tussen Wassenaarseweg en Rijnsburgerweg. Begin 1900 aangelegd als buitenplaats, door de bekende landschapsarchitect Leonard Springer.
Bospark (zie Leidse Hout) (2 ha.)
Grenzend aan de Leidse Hout, later aangelegd. Met een meer losse structuur dan de Leidse Hout.
Brahmslaan (2 ha.)
Gazons, speelweide en verharde oppervlakten voor balspel en kleine speeltoestellen.
De Bult (8 ha.)
Roomburgerweg. Voormalige vuilstortplaats, in de volksmond de Bult genoemd. De heuvels (16 m. hoog) zijn afgedekt met een flinke grondlaag. Aantrekkelijk park met bijna natuurlijke hoogteverschillen; padenstramien (veel gebruikt voor fietscross), speel- en ligweides. Op de Bult een uitkijktoren en speelwerktuigen; met sneeuw prima plek voor sleetjeglijden. Aan de voet een wielerbaan, vrij toegankelijk m.u.v. di, wo en do 18.00-22.00 uur en zo 08.30-13.30 uur.
Cronesteyn, Polderpark (120 ha.)
Tussen spoorlijn Leiden-Utrecht, A4, Europaweg en Rijn-Schiekanaal. Grootste park van Leiden met 6 kilometer wandelpad, 5 kilometer fietspad/tevens skeelerpad, een grote speelweide en een waterspeeltuin voor kinderen. Ook bevindt er zich een bezoekerscentrum/theehuis en een natuurcamping met o.a. trekkershutten. Planten uit het Zuid-Hollandse weidegebied (200 verschillende soorten) en ruim 50 soorten vogels. Honden aangelijnd van 15 februari tot 15 juni ivm het broedseizoen.
- Vereniging Vrienden Polderpark Cronesteyn
Voorz.: H. Otten, Haagweg 43, 2311 AC Leiden. tel. (071) 576 61 75.
Heempark (2 ha.)
Oegstgeesterweg 21, 2334 BZ Leiden.
Park met weergaven van Nederlands landschap, zoals polders, heide, veengebied met vennetjes en de Limburgse berg met mergel. Rondleidingen laatste zondag van de maand, van maart t/m oktober om 14.00 uur. Educatieve functie met wipwatermolen, oude waterput, bijenstal, vijverpartijen en watermolentje. Het park is 7 dagen per week toegankelijk. Het park maakt onderdeel uit van een wandelroute door Leidse Hout, Oud-Poelgeest en Heempark. Zie Leidse Hout. Meer informatie op tel. (071) 5170948. b.g.g.: tel. (071) 516 55 01.
Hoge Morsweg (0,2 ha.)
Aan de Rijn tussen de Engelberthahoeve en de Haagse Schouwbrug. Klein parkje met speel- en ligweide en sierplantsoen en terras aan het water.
Hooghkamerpark (4 ha.)
Langs de Voorschoterweg. Kleinveeweide, speel- en ligweiden, en speelplekje voor de kleine kinderen.
Kooipark (2,6 ha.)
Tussen Kooilaan en Parkstraat. Typisch park uit begin 20e eeuw met strakke lijnen, symmetrische opbouw en een vijver in het midden. Sierplantsoen, speelplekje, speel- en ligweiden.
Kweeklust (6,5 ha.)
Jan Luyken- en Cruquiuslaan, Lage Morsweg. Landschappelijk karakter, losse structuur. Speel- en ligweiden, waterpartijen en kleinveeweide. In de oude boerderij het onderkomen van de wijkdienst.
Leidse Hout (18,5 ha.)
Tussen Houtlaan en Warmonderweg. Aangelegd als werkverschaffingsobject in de 30-er jaren op een strandwal en een strandvlakte. Sloten, vijvers, hertenkamp, eendenvijver, wandelpaden, theehuis, zonnewijzer, klein bezoekerscentrum en muziektent.
- Muziektent Leidse Hout
Inl.: mw. E.A. Mante-Meijer, Johan de Wittstraat 3, 3434 AL Leiden. tel. (071) 515 47 70.
- Theehuis
Houtlaan 100, 2334 CL Leiden. tel. (071) 515 34 76.
Geopend 7 dagen p/w 09.00-17.00 uur.
- Vereniging Vrienden van de Leidse Hout
Secr.: F.P. van Beetz, Prinses Beatrixlaan 43, 2341 TW Oegstgeest. www.vriendenvandeleidsehout.nl
- Open lucht-theater
Inl.: mw. N. Tesselaar, Van Oldenbarneveltstraat 29, 2334 AD Leiden. tel. (071) 515 47 20.
Merenwijkpark (15 ha.) met kinderboerderij
Kinderboerderij: Parkzicht 100, 2317 RH Leiden. tel. (071) 516 77 20.
Park met natuurlijk karakter en ecologisch beheer. Losse structuur met gebogen paden en waterpartijen. Oorspronkelijke boerderij verbouwd tot kinderboerderij met hooiberg, boomgaard, stallen, Hollandse boerderijdieren, bijenstal, eendenvijver, kleine en grote veeweide. Bezoekerscentrum natuur- en milieueducatie "Weidezicht" aanwezig vanaf 2010. Kinderboerderij en bezoekerscentrum open: ma t/m zo 08.00-16.30 uur.
Merenwijk/Strengen en Tengnagel
Groene rand langs oost- en noordzijde van de Merenwijk met fietspad langs de Zijl en verbinding naar recreatiegebiedje De Strengen en Tengnagel, alwaar surfstrandje en vismogelijkheden. In de zomer voetgangers/fietspontje naar de Zijldijk.
Naturalis
Openbare museumtuin, ontworpen door tuinarchitectenbureau Bosch en Slabbes. Met ruimte voor een apothekerstuin en een geologische tuin. De invulling van de museumtuin is nog niet af, maar voldoet al wel als wandelgebied voor de omliggende bedrijven.
Noorderpark (4 ha.)
Tussen Gooimeerlaan en IJsselmeerlaan, onderdeel van de Tuin van Noord. Park met natuurlijk karakter, afwisselende beplanting, gemengd bosplantsoen en een waterspeelplek voor kinderen. In en nabij het park schooltuinen, sportcomplexen en de grootste volkstuin van Leiden.
Oud-Hortuszicht
Aan de Witte Singel tegenover de Hortus. Klein parkje aan het water van de Rijn en Schiekade met speelwerktuigen op de plek van de voormalige uitspanning Hortuszicht.
Begraafplaats Rhijnhof
Haagse Schouwweg. Deze begraafplaats is nog in gebruik. Veel monumentale bomen.
Roomburgerpark (1 ha.)
Tussen Van Vollenhovenkade en Kanaalweg. Speel- en ligweiden, semi-openbare speeltuin.
Rijndijkparkje (1,3 ha.)
Parkje in de Stevenshof. Speel- en ligweiden met diverse speelwerktuigen voor kleinere kinderen; zitplek aan het water.
Steneveltpark (1 ha.)
Wijkparkje in De Kooi met haventje.
Stevenspark (± 8 ha.)
Speel- en ligweiden, veel speelwerktuigen voor de oudere jeugd, kleinveeweide en een waterspeelplek nabij de Dobbewetering.
Uhlenbeckkade (0,3 ha.)
Wandelgebiedje met lange rechte waterpartij in het midden. Op de kop zware pergola-uitvoering met diverse klimplanten.
Zeeheldenbuurt (1,5 ha.)
Tussen Tasmanstraat en Admiraal Banckertweg. Speel- en ligweide met een basketbalveld en een plek met kleine speelwerktuigen.

Stichting Vrienden van het Singelpark

I: www.singelpark.nl